Ти какво прави днес? Докато се подготвяш да ми разкажеш историята си, аз ще ти покажа моята. Както се досещаш не си стояхме вкъщи. Групово и организирано качихме децата на Игличина поляна на Витоша. Този път събрахме групата приятели от детската градина и какъв купон стана… думите са малко да го опишат 😉
А за втората част от заглавието историята е малко по-дълга. В петък Белослава се разболя. Нищо сериозно, малко сополи, безсънна нощ, нерви… Та от чудене в петък следобед как да успокоя положението, реших да направя нещо сладко. Както вече не веднъж съм казвала, сладкарството не е моята сила. Но пък резултатът от петъчното успокояване на нерви стана доста сполучлив, сладък и ароматен кръмбъл със сини сливи. Аз като всеки уважаващ себе си Телец реших да се похваля във Фейсбук, Габи реши да ме попита, а аз реших да й обещая повторение за съботната ни среща. Речено-сторено. Тази сутрин с чаша кафе в ръка, преди да тръгнем към Витоша забърках втори кръмбъл (защото първия Иван самосиндикално му видя сметката в събота вечерта). Та така, играхме, смяхме се и кръмбъл ядохме. И понеже обещах да сложа рецептата черно на бяло, ето тук е мястото да го направя (за да не ме питаш после и ти). И отново – НЕ това не е кулинарен блог и няма да стане 🙂
Кръмбъл със сини сливи
1 пакетче краве масло на стайна температура
1 чаша брашно
5 с.л. кафява захар (е и бяла да имаш, не е толкова важно)
1 чаша смлени\счукани ядки (лешници, орехи, микс, каквото ти се намира)
малко настъргана лимонова кора
есенция ром
и разбира се сини сливи нарязани на половинки.
Сливите се нареждат на дъното на тавичка за печене с меката част нагоре. От всички останали продукти се забъркват трохи (т.е. намачкват се на меко ронливо тесто) и се разстилат върху сливите. Всичко това се пече за 15 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор. Това е!
ух че лесно и чудесно печиво…
Оги, всъщност не знам дали е по-скоро лесно или по-скоро чудесно, но и в двата случай биде ометен 🙂