Една крачка на юг в рая


Къщата е странно притихнала. Уморени от трите дена по пътища, децата спят, а аз използвам тишината, за да се върна отново там, където бях само до преди 3-4 часа. Родопите. И искам да се знае още преди да започна това пътуване – ако за мен Стара планина е най-величествената планина в България, до Родопите определено са най-красивите.Да, този път оставихме любимия Балкан, за да открием Рая – буквално и не само. В чудене какво точно да правим и къде точно да идем през тези няколко почивни дни, за малко да си останем както се казва „на сухо“. Но в последния момент, ей така почти на шега открихме място в еко къща „Рая“, в китното селце Орехово, близо до Чепеларе.Определено тази година ни върви на райски местенца, открити като на магия. Орехово със сигурност се нарежда сред тях. Случвало ли ти се е да отидеш някъде на напълно непознато място, където веднага да се почустваш все едно си си вкъщи? В дома на чичо Любен и леля Стефка със сигурност ще ти е уютно. Някак си всичко е топло и по-домашному – от приятелското близване на „злото“ куче Жеко, през табиетлийски направените мостче и стълбички, виещи лабиринти за малките крачета на дъщеря ми, до омайно вкусния пататник (който развали диетата ми). А ако случайно ти стане студено вечерта на масата, чичо Любен ще извади гайдата или ще подкара някоя тежка родопска песен (за нас „Рафинка болна легнала“). Селото е прекрасна отправна точка към интересни маршрути (ако за разлика от нас предпочиташ да вървиш, не за се возиш). На 3 часа път е хижа Персенк, оттам има запазен Античен път, по който можеш да стигнеш до Чудните мостове (със сигурност е по-запазен от асфалтовия, водещ до същото място, но за това малко по-надолу).

Ние, както е известно, предпочитаме 120-те конски сили на „Зафирата“. А тя ни откара на следващия ден до Обсерваторията на връх Рожен и до Триград.Обсерваторията е изключително интересно място. Особено ако си с деца. На всеки кръгъл час има групи за посещение при големия телескоп. Ако се обадиш предварително един ден и времето е ясно може да дойдеш и през нощта да гледаш звездите през специални телескопи за посетители. Входа за възрастни е 3 лв., за деца над 7 години 1 лв., а нощните посещения са по 5 лв. Телескопът е най-големият на Балканския полуостров. Диаметърът му е 2 метра. (Ако не друго тази обиколна помогна на мен невежата да разбере, че 2 метров телескоп не означава, че е дълъг 2 метра, а че лещата му е с диаметър 2 метра). Обиколката включва и едно екстремно излизане на терасата на кулата за наблюдение, чийто под е постлан само с решетка, даваща самоубийствена гледка на 25 метра надолу. Това, в комплект с развързана връзка на обувка, бебе, танцуващо в слинга и лека форма на тежка аерофобия, вдигна адреналина ми за деня на 6. Освен големия телескоп, на територията на обсерваторията има още три по-малки, които обаче не са отворени за посещение, и множество метеорологични уреди, с помощта на които изключително милите и любезни млади хора, работещи там правят наблюдения на всеки три часа. (Аз обаче не съм сигурна, че след срещата на Александър с уредите, те ще има какво да отчитат вече, но…)

Следващата спирка в петъчното ни пътуване беше Триград. За втори път ходим до там. Като държа да отбележа ключовите думи в това изречение – „ходим“ и „до там“. В пещерата не влязохме… отново. То няма и как с тези деца и най-вече заради Белослава, но разходката си струва при всички положения. Пътят е уникален. Наистина. Съветът ми е, ако не си ходил все още, избери си ден, който не е почивен, празничен или по някакъв друг начин загатващ за голямо стълпотворение от туристи. Не за друго – просто трябва да се насладиш на гледките, а ако непрекъснато се чудиш как да се разминеш с идващите отсреща и спрели навсякъде коли, някакси наслаждаването няма да ти се отдаде.За петък толкова. Събота ни чакаха Чудните мостове и Снежанка.

До Чудните мостове има ясно водещи табели. Нови, за разлика от асфалтовия път, дълъг около 20 километра. Но ако се абстрахираш от факта, че ще трябва да изправяш джанти като се върнеш вкъщи и се оставиш на заобикалящата те природа, тези 20 километра си струват. Аз пък случайно намерих някакъв диск с „Притурила се планината“ и „Излял е Делю Хайдутин“ и пътя нагоре беше… зареждащ. Тук отново важи предупреждението ми от Триград. Освен ако не е крайно наложително, остави посещението си за дни, които не са официални празници. Лудница е! На самото място има изградени места за паркиране, но те не са с размер на подземен паркинг в столичен търговски център, въпреки че прииждащите коли са за такъв паркинг. Самият феномен е… спиращ дъха.

Оттам след лек обяд (за някои от нас), с бодра крачка (разбирай скорост) продължихме към Снежанка. Има няколко начина да стигнеш до върха, щом веднъж се добереш до Пампорово. Първият е да се качиш с колата. Вторият – да се качиш с колата до Студенец и оттам да вземеш лифта до върха. Третият (избран и силно препоръчан от мен) е да оставиш колата в Пампорово и да се качиш на лифта до горе.(Подозирам, че има и четвърти вариант – да оставиш колата и да се качиш пеша до върха, но не искам да го приема). Цената на лифта от Пампорово в двете посоки е 16 лв. на човек. Деца до 7 години се качват безплатно. Изкачването отнема около 20 минути с прикачване на Студенец. Горе гледката е невероятна.Аз оставих децата да тичат (заедно с баща си :)) и й се насладих. Събрала доволно количество витамин Д, тръгнахме да се прибираме.

Идеята беше да минем през Широка лъка и язовир Доспат по пътя към София, но липсата на гориво (наложило непланирано минаване през Смолян, за да зареждане), липсата на батерия за фотоапарата и някои други липси, ни принудиха да поемем по царския път през Асеновград и Пловдив и да оставим плановете за друг път.

Сега те оставям и отивам да правя планове, кой знае може би отново за Родопите 😉

3 коментара към “Една крачка на юг в рая”

  1. Отново прекрасно, насищащо и увлекателно споделено преживяване!
    Благодаря!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s