Кръщенето на Белослава


Много дълго време се чудех дали да ти разкажа тази история. Но в крайна сметка се реших. Най-вече защото обещах на Вида – тържествено и пред свидетели. Но преди да започна искам да направя няколко забележки. Забележка №1: Този разказ няма намерение да е с отрицателен, критичен или някакъв друг подобен нюанс. Забележка №2: (много важна) Аз ЗНАЕХ какво ме очаква. Александър е кръстен в този манастир. Свещеникът е същия. Така че бях подготвена. Изборът да се върна отново там за кръщенето на Белослава беше мой и осъзнат (оттук идва и първата забележка). И още по-важната Забележка №3: Искрено и от цялото си сърце вярвам и знам, че не всички божии служители в Българската православна църква са такива. Вярвам и знам, че има и такива, които приемат всяко тайнство, в което ни посвещават, като Божие чудо, които вярват, че Църквата е тук на първо място да дава и укрепва нашата вяра и после за всичко останало.

Така сега разказът. Докато се чудех как да отпразнуваме първия рожден ден на моето малко момиченце ми щукна идеята, че мога да комбинирам два много важни празника в живота на детето си – първият й рожден ден и светото й кръщене. Речено сторено. В средата на месец май се обадих в избраната от мен Света обител (която няма да споменавам тук), за да запазя дата и час. Още щом казах за какво се обаждам бях посрещната с думите: „Цената е 30 лв. Ако ще снимате с фотоапарат още 10 лв. И трябва да носите една бутилка олио, една бутилка вино, питка, буркан мед, сапун, кърпа и пакет брашно (?) за свещеника“. „Ами добре“ – отговорих аз и след това уговорихме дата и час за събитието.

Ден преди събитието тръгнахме от София с натоварената до тавана Зафира и много настроение. И рано на следващата сутрин с тържествена стъпка и подобаващо вълнение пристъпихме прага на църквата, за тържественото въвеждане на Белослава в православната вяра. На прага ни посрещна отец Унуфри с думите: „Снимането с фотоапарат е 10 лв., ако са два 13 лв. и още 3 лв. за свещите за обреда – значи 16 лв. трябва да ми дадете“. Е, щом трябва. След това ни беше показано къде да оставим необходимите за обреда неща.И започнахме да чакаме. Отецът бил гладен – трябвало да обядва първо :). След около 15-20 минути, през които двамата батковци показаха, че въпреки че са кръстени дяволчетата все още не са изгонени от тях (разбирай овършаха църквата и околностите), свещеникът се появи и набързо ни строи в две редици – кой ще се кръщава, кой ще е кръстник, кой къде да застане. След което строи родата, погледна кой снима – и… видя едната леля. Извади гребенче, поусмихна се, поприглади си прическата (за да е хубав като го снимат – както ни обясни той) и поде ритуала. Ако всичко това ти се случва за пръв път и не си виждал тези приготовление, тук е мястото да ти кипне и да се запиташ какво всъщност правиш тук. Но както казах вече ние бяхме преживяли всичко това преди 4 години и половина и бяхме подготвени – психически и физически.

Сега малко отклонение от темата. Аз съм кръстена на същото място. Баба ми много държеше на него. Може би това е причината да искам двете ми деца да се кръстят именно там. Но подобни места, не по-точно е да се каже подобни божии служители – силно разклащат моята Вяра. Защо? Ами как да ви кажа. Ето малко хронология. Първото нещо, което направи свещеника е да среже червеното конче от ръчичката на Белослава, като силно и високо ни порица, че по този начин едва ли не сме я предавали на дявола. Добре де, ама след като връчи листа, от който кръстницата да прочете от нейно име че се отрича от Дявола, си седна до лелята и с мазен, светнал поглед най-открито си я сваляше. „Ти женена ли си? Ама в църква ли?“ и т.н.Ритуалът като ритуал си вървеше по канона – от време на време прекъсват с жизнено важни въпроси като „Кой сега кръщавам?“, „Кръстницата, ти къде работиш?“, „Мен ще ме вземете ли на работа там?“. Е, и за това бяхме подготвени и умело парирахме дори желанието му да дойде да празнува с нас след обреда. Това, за което не бях подготвена е списъкът с нещата, от които Белослава трябва да се пази като дявол от тамян във вече православния си живот. Този списък започна с Хари Потър. Да, правилно чу – с онзи Хари Потър. След това продължи с Ванга, врачки и баячки, червени конци, учителят Дънов и още знайни и незнайни врагове на Църквата, но факт е, че започна с Хари Потър. Отначало си помислих, че не съм чула правилно. Но, не би. Вярно беше. Стана ми смешно. Ама много смешно. То, като се замисля, цялото кръщене си беше смешно. Толкова смешно, че направо е тъжно… Но изборът си беше мой – осъзнат и приет.

След като се осведоми за местоработата на бащата и на кръстницата и им взе телефоните, платихме 50 лв. (вместо обявените 30 лв., но нали и за дядо поп трябва да има) и си тръгнахме, изпроводени от думите „За третото кръстницата да се венчае – иначе няма да го кръстя“. (Сега била „развратница“, защото живее без брак, а и дете има даже!!!) и това беше.

За моето малко момиченце – вече християнче остана да се наслади на празничния ден, изпълнен с балони, усмивки, хора, които много я обичат и една УНИКАЛНА торта. 

10 коментара към “Кръщенето на Белослава”

  1. Ужас…
    Сериозно, ужас! Не знам кое от нещата, които описа, е най-абсурдно и нямам думи за коментар…
    Срязал е червеното конче? Буквално ли го е срязал? о.о

    1. Съвсем, наистина, буквално – всъщност не знам. Взе ножицата и го сряза под погледа на похапващата питка Белослава. :))) Стига де, разказът трябваше да е забавен, въпреки всичко…

  2. Чудесно е че Бог не се интересува от такива свещеници и с радост благославя чистите и светли душички като Белослава!

    1. Aaaa Harry Potter – the foly of Bulgarian Orthodox Church (unfortunately not only of the Bulgarian Orthodox Church) caught us by surprise too. Thank you so very much for your wishes 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s