Живот между два чинара и един приказен плаж


И така за Xinovrysi. След като се разбра, че това е мястото на нашата тазгодишна лятна ваканция, аз като една видна пътешественичка направих всичко възможно да разбера къде аджеба отиваме. Но с изключение на кратка информация в Wikipedia и една две снимки в различни блогове нямаше нищо. И как да има. Селцето както казах вчера се състои от 90-тина постоянни жители (лятото достига до 150). По уличките не можеш да караш кола – тя се спира на специален паркинг до центъра. Самият център е заключен между сенките на два големи чинара – на по 80 години всеки и приютява три таверни, едно кафене, чешма и това е. В кафенето сядат само старите мъже от селото, а едната таверна (първата, в която седнахме и там си и останахме) беше просто… Яденето е невероятно. Собственикът – чичо, чието име не мога да възпроизведа, беше пример за описаната в моя пътеводител на Гърция пословична гостоприемност на гърците. Постоянно идваше да ни пита всичко наред ли е, поседна да си поприказва с нас, пита ни какво ни се яде да ни го сготви, а накрая ни изпрати с по един домашен сладолед (за Александър два) по живо по здраво до следващия ден. Ако ходиш натам непременно опитай мусаката – невероятна е. Та благодарение на него сега ще ти разкажа малко за селцето.

То е старо – много старо. В миналото (а и сега) жителите му се препитавали с риболов и отглеждане на маслини. Живеели близо до морето (а не както днес – на около 5-6 километра), дори и сега могат да се видят останки от старото поселище, заключено между двата плажа – Postika и Moyrtitsa. Пиратски набези обаче ги изселват навътре в планината, където са и до днес. По време на революцията от 1821, жителите на Xinovrysi помагали на бунтовниците като не само ги снабдявали с провизии, но и ги укривали и разни други неща. Това била причината властите да изгорят селото и да изселят част от жителите му. И така до 90-те човека днешни обитатели. Но пък те си имат цели три (!) църкви. Какво ще кажеш, а?

Но не заради църквите или мусаката идват тук туристите. Идват заради плажа. Вчера споменах, че си имаме собствен плаж – до него се стига по една мноооого стръмна пътечка но плажа, който трябва да посетиш като дойдеш тук е Postika. Един от най-известните плажове на Гърция и със сигурност най-известния в този край. Времето тези дни е ветровито и морето е рай за сърфистите. Но тях ги няма. Обаче като ти казвам известен, ти не си представяй Какао Бийч – не, нищо подобно. Дълга широка ивица пясък оградена със скали от двете страни, общо 16 чадъра с по два шезлонга всеки и едно кафе. Нищо друго. Тишина и спокойствие. Чуват се само вълните и аз, която викам по Александър.Тук е мястото да спомена, че моите деца не са за Гърция. Те стават в 7 часа най-късно, което предполага в 8.30 часа ние да сме на плажа. Нали се сещаш – само ние тримата и морето. Кафето отваря къмто 10 часа, спасителят идва в 10.30, летовниците към 11. По това време Белослава блажено спи а Александър събира вълшебните камъчета на Посейдон (те обаче са тема на друг разказ;)). И така три дена. Колкото и да ми харесва утре (б.а. – във вторник) се отправяме в търсене на  друг плаж, без вятър и с възможност за плуване, че с тези вълни няма да се разберем.

6 коментара към “Живот между два чинара и един приказен плаж”

  1. Прекрасно описано, има още много такива китни, вълшебни местенца в които времето сяка е спряло, хората са други различни от нашият свят и непремено трябва да повторите това пътешествие, за което ти препоръчвам о.Тасос -доста близка дестинация където ще намерите още такива вълшебства :))))

    1. Благодаря ти, Жени! Честно казано о. Тасос беше една от посоките, към които обмисляхме да се отправим, когато планирахме почивката и бях ей на толкова да проведа един разговор на тази тема с теб 🙂 Но… Пелион беше просто любов от пръв поглед. В Гърция определено ще се върна, обещавам!

  2. браво браво на избора за ваканция…трябва да се откриват нови места…
    пък изненадата е най-сладка:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s