Пътуване, осеяно с нерви и зокуми*


*Или по-официално казано ореандър

Ами, какво да ти кажа? След година и половина суша (откъм пътувания) отново тръгнахме на път. Така както ние си знаем. С кола, по малко познати (поне у нас) дестинации, с много настроение и разбира се не без проблеми. Но всичко по реда си.

Морето за последен път го видях в Турция преди вече две години. Разбира се не броя откраднатите два-три часа на Бургаския плаж – това не е море. Много дълго време се чудих къде и как да го направим, все пак Белослава е все още малка и за разлика от Александър не е особено голяма фенка на дългите преходи с кола. Така че Турция отпадаше като вариант. За българското Черноморие или добро или нищо – затова ще замълча, а Румен и Милена много ни хвалеха Гърция. Аз в Гърция отдавна искам да отида, но все не ми се отдаваше възможност, а и Иван се дърпаше честно казано. Първоначално мислихме да посетим Халкидики – нали се сещаш хотел пет звезди, all inclusive, басейн, купища туристи и т.н. Но, Господ си знае работата. Съвсем случайно (както всъщност стават хубавите неща) попаднах на сайта на Kyra’s paradise в областта Пелион в Централна Гърция и се влюбих от пръв поглед. Оттук обаче започнаха проблемите.

Първо нямаше с кой да отидем. Оказа се, че единствения свободен вариант е втората половина на юни, но по това време всички приятели и познати с деца или бяха заети, или нямаха опция за отпуск. За Александър това беше доста лош вариант, който в комбинация с липсата на басейн правеше престоя в Гърция лекинко на ръба за нас. Но все пак. Това беше нашето място за лятото. Поне по снимка. Така че решихме да тръгнем. В последния момент и кака се присъедини и аз вече нямах търпения за дойде 14 юни. Два дни преди заветната дата така дълго чаканата ни отпуска отново беше поставена под заплаха от форсмажорни обстоятелства, а само минута след като се натоварихме и закопчахме коланите Александър вдигна температура. Но въпреки всички и всичко тръгнахме.Пътят от Манастирски ливади до китното селце Xinovrysi е малко повече от 550 км. Затова решихме първата нощ да прекараме в Сандански. Намерихме си много уютно малко хотелче – Аджев хан, ако не си го посещавал и имаш път натам непременно се отбий. Поне заради ресторанта. Храната е страшно вкусна, а градинката лятото е просто прекрасна – пълна със зокуми и съкъзчета. Рано рано на следващата сутрин (разбирай към 10.30 ч, най-вече заради спътниците ни) тръгнахме към Гърция. От Сандански до границата са около 30-на км, границата минахме изключително лесно, а пътя оттам е много добър. Сега тук е мястото да кажа, че не знаехме къде точно отиваме. Оказа се, че особено голямото село Xinovrysi, чието постоянно население е около 90 човека, го няма  на нашата навигация и трябваше да се оправяме по координати, за които не бях много сигурна, че са точни. Но поне до Волос пътят е лесен. Влезеш ли в Гърция държиш само Е 75 за Атина и си там. Една част от него е магистрала, за която си плащаш пътна такса. Общо ти се събира около 12 Euro. След Солун, пътят се вие през Катерини покрай планината Олимп

а влезеш ли в Тесалия те очаква изключително живописна отсечка Общо от границата до Волос е около 3 часа.

Във Волос идва интересната част, в която минаваш покрай кораба на Язон и компания – Арго и самия Херон (аргонавтите тръгват именно от Волос да търсят Златното руно, а Пелион е планината на кентаврите); правиш всичко възможно да не се изгубиш из тесните улички на града и обясненията на каката (навигацията); и се наслаждаваш на уникалните гледки, изникващи от всеки нов завой (а те са повече от достатъчно) на 51 километровата отсечка от Волос до Xinovrysi. Дори и да нямаш представа къде отиваш няма страшно – табели има, не са много, скрити са, но се намират. Нас обаче ни водеше каката. Тя има собствено мнение още от обратния път от Германия, когато точно преди границата се опита да ни върне обратно, а сега правеше всичко възможно да ни прекара по горските пътища, може би с надеждата да срещнем някой друг кентавър. Ние не я послушахме и главния път ни отведе до селцето. Оттам поехме към плажа Postika и 3 км. Преди него табелите ни отведоха до крайната ни цел.

А тя надмина очакванията ни – упойващия аромат на мащерка и розмарин, безброй цъфнали зокумимаслини току под прозореца ни и една стръмна пътечка отвеждаща до собствен плаж. Уникално. Няма телевизия, няма интернет, мобилните телефони едва имат покритие. Какво повече ти трябва. Е, не е съвсем извън цивилизацията, де. В момента пускам този пост от кафе Climax на плажа Postika. За него, за таверните на Xinovrysi и за всичко останало ще ти разкажа утре. Сега отивам да се потопя в тюркоазените води на Егейско море 😉

7 коментара към “Пътуване, осеяно с нерви и зокуми*”

  1. Ох … Благородно ти завиждам. Септември ми се вижда толкова далеч като чета разказа ти. Kyra’s paradise вече е в букмаркс за догодина, ако придумам мъжа.

    1. Хриси, благодаря ти! Погледнато от друга страна твоята ваканция предстои, а моята вече е минало :))) А за Kyra’s paradise (което наистина се оказа рай), плажовете и азурните води на Егейско море ще ти разкажа още много неща 😉

  2. И аз вече съм кандидат за почивка в Kyra’s paradise. Имайки предвид спътниците ни, които съвпадат с вашите, поне на възраст :), както и начина на пътуване – ние също сме луди фенове на този тип пътешествия. Хей, следващият път може да се обадите 🙂

    1. Габи, само ако знаех… Толкова дълго търсихме кой да дойде с нас – най-вече заради Александър. Но нищо, следващата година :)))

  3. Красиви снимки на природа и зеленина.Добре е човек да си отдъхне малко и се наслади на природата и спокойствието което тя дава. Това, че….“ Тя има собствено мнение още от обратния път от Германия, когато точно преди границата се опита да ни върне обратно, а сега правеше всичко възможно да ни прекара по горските пътища, може би с надеждата да срещнем някой друг кентавър. ……“ страхотно.Предствавям си как е д а пътувате заедно.Хубаво е да имаме собствено мнение а не като овчици да бъдем водени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s